Verbod op asbestdaken

Alles over het verbod op asbestdaken

Het verbod op asbestdaken is tegenwoordig aardig bekend in Nederland, maar nog niet iedereen weet van de hoed en de rand. Wij vertellen u daarom graag wat u moet weten over deze nieuwe regeling. Asbest is slecht voor uw gezondheid en die van anderen, maar ook voor het milieu. Daarom bestaat al jaren de asbest wetgeving. Ook stimuleert de overheid het verdwijnen van asbest in onze leefomgeving, met name in de buitenlucht. Het verbod op asbestdaken is één van de manieren van de overheid om de schadelijke gevolgen van asbest zo veel mogelijk te beperken. Dat betekent dat vanaf 2024 asbestdaken verboden zijn. Ieder gebouw dat in 2024 gebruik is mag geen asbestdak meer bevatten. Om bedrijven en particulieren te stimuleren hun asbestdak nog eerder of zo snel mogelijk te laten verwijderen heeft de overheid een budget vrijgesteld dat dient als subsidie. Op die manier worden het milieu en de volksgezondheid extra beschermd want zo zullen meer mensen hun asbest verwijderen en hun asbest afvoeren.

Verbod op asbestdaken en subsidie

Het budget dat de overheid heeft vastgesteld voor het verlenen van subsidie is in januari 2016 vastgesteld op 11,3 miljoen euro. De regeling was direct een groot succes, er is zo veel gebruik gemaakt van deze subsidieregeling dat het plafond van 11,3 miljoen al eerder dan verwacht gehaald is. Daarom is dit totale budget per april 2018 verhoogd naar 17,5 miljoen euro. Heeft uw gebouw of woning of een gebouw in de directe omgeving van uw woning of bedrijf een asbestdak en wilt u gebruik maken van deze subsidieregeling? U kunt per aanvraag (adres) maximaal € 25.000,00 subsidie ontvangen. De regeling houdt in dat u per vierkante meter dak € 4,50 subsidie ontvangt. De subsidieregeling is echt alleen bedoeld voor asbestdaken, dus het dakbeschot, regenpijpen of andere asbesthoudende toepassingen vallen niet onder deze regeling.  Asbestplaten onder uw dak die dienen als isolatie hoeven niet voor 2024 verwijderd te zijn. U ontvangt daarvoor ook geen subsidie.

Voorwaarden subsidieregeling

Aan het ontvangen van subsidie zijn uiteraard wel een aantal voorwaarden gesteld. Zo dient het asbestdak uiterlijk 31 december 2023 verwijderd te zijn. Het betreffende asbestdak mag alleen verwijderd worden door een gecertificeerd bedrijf en alleen u mag de rekening daarvoor betalen. De subsidie kan na het verwijderen van het asbestdak aangevraagd worden, maar niet langer dan een half jaar na inspectie van de werkzaamheden; de exacte datum daarvan kunt u terugvinden op het certificaat waarmee uw dak is vrijgegeven. Het plafond van de subsidieregeling ligt op dit moment op 17,5 miljoen, maar laat berichten over het bereiken van dat subsidieplafond u er niet van weerhouden uw asbestdak te laten verwijderen. De kans is wellicht aanwezig dat dit zogenaamde plafond wederom verhoogd wordt en zo loopt u deze subsidiemogelijkheid mis.

Wie kan subsidie aanvragen?

Van deze subsidieregeling verwijdering asbestdaken kan gebruik worden gemaakt door particulieren, non-profit organisaties, bedrijven, agrarische ondernemingen en overheden. Heeft u een onderneming en wilt u graag investeren in het milieuvriendelijker maken van uw bedrijf? Dan is dit een ideale kans die u per direct kunt benutten. Zeker als u ook van plan bent zonnepanelen te laten plaatsen op uw dak slaat u met deze regeling twee vliegen in één klap. U kunt direct uw asbestdak laten verwijderen en met de huidige subsidie besparen op de extra kosten. Wilt u meer weten? Wij helpen u graag met het saneren en afvoeren van uw asbestdak en voeren zowel asbestsanering particulieren als asbestsanering bedrijven uit.

Wilt u meer informatie over asbest? Bekijk dan snel onze pagina alles over asbest. Heeft u nog vragen? Uiteraard staan onze professionals altijd direct klaar voor een deskundig advies. U kunt onderstaand ook direct een offerte aanvragen.

Ja, ik ontvang graag een offerte op maat!

Vul het formulier in om ons een beeld te geven van uw situatie.
Vervolgens ontvangt u een vrijblijvende offerte op maat.
CONTACT
Maarssenbroeksedijk 41
3542 DM Utrecht

030 – 2272652
info@desaneerders.nl