Soorten asbest

Soorten asbest

Welke soorten asbest zijn er zo al en zijn ze allemaal even schadelijk? Wij vertellen het u graag. Voor de duidelijkheid: asbest is altijd schadelijk omdat het vezels bevat die slecht zijn voor uw gezondheid en het milieu. Het risico op het vrijkomen van deze asbestvezels verschilt echter per toepassing. Zo bestaat er zacht en hard asbest, oftewel niet-hechtgebonden asbest en hechtgebonden asbest. Beide toepassingen zijn veelvuldig gebruikt bij de bouw en isolatie van woningen en bedrijfspanden en zult u kunnen terugvinden in gebouwen die voor 1994 zijn gebouwd.

Zacht of niet-hechtgebonden asbest

Het risico op het vrijkomen van schadelijke asbestvezels is het grootst bij niet-hechtgebonden of zacht asbest. De vezels hechten bij deze soort asbest niet goed aan elkaar en daardoor is de kans dat u er mee in aanraking komt het meest aanwezig. Zacht asbest verwijderen en dat asbest afvoeren is altijd noodzakelijk bij zowel woningen als bedrijfspanden omdat het een te groot risico vormt voor uw gezondheid en voor het milieu. U mag niet-hechtgebonden asbest niet zelf verwijderen maar dient vakkundige en veilige asbestsanering te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. U kunt ook kiezen voor het afschermen van asbest als verwijderen erg lastig of onmogelijk is. Niet-hechtgebonden asbest werd vroeger vaak gebruikt als isolatiemateriaal, bijvoorbeeld als pakking van leidingen of als onderlaag van vloerzeil.

Hard of hechtgebonden asbest

De vezels van hechtgebonden asbest zijn altijd verwerkt in een andere toepassing zoals cement. Daardoor komen de beruchte asbestvezels pas vrij als het materiaal waarmee het gemengd is slijtage vertoont door veelvuldig gebruik of weersomstandigheden of beschadigd is geraakt door werkzaamheden tijdens sloop, renovatie of verbouwing. Hechtgebonden asbest is vaak verwerkt in golfplaten (op schuurtjes of een aanbouw), maar het kan ook in dakgoten, plafondplaten, vensterbanken, vloerzeil en de kit van kozijnen zitten. Hechtgebonden asbest bevindt zich ook vaak in wandplaten of buizen voor riool en water- en gasleidingen. U kunt hechtgebonden asbest in principe laten zitten, behalve als het beschadigd is, dan bent u verplicht het te laten verwijderen. Heeft u te maken met een dak met asbest? Dan is de subsidie asbest verwijderen zeker interessant voor u.

Asbest verwijderen of niet, wat is mogelijk?

Bevindt zich niet hechtgebonden asbest of zacht asbest in uw woning of bestaat er een kans dat er vezels vrijkomen van hechtgebonden asbest? Neem dan direct actie en zorg voor een veilige situatie door het te laten verwijderen. Als u in een bedrijfspand asbest aantreft, al dan niet hechtgebonden, dient u dat bij wet altijd direct te laten verwijderen na het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie. Als asbest onbeschadigd is en er komen geen vezels vrij dan is het in de meeste gevallen voor particulieren (nog) niet verboden het te laten zitten, voor bedrijven dus wel. Bedenk als particulier echter wel dat er altijd risico’s bestaan voor het milieu of uw gezondheid als u asbest niet laat verwijderen. Daken kunnen verweerd raken en ook als er brand uitbreekt is het vrijkomen van asbestvezels het gevolg.

Wilt u meer informatie over asbest? Bekijk dan snel onze pagina alles over asbest. Heeft u nog vragen? Uiteraard staan onze professionals altijd direct klaar voor een deskundig advies. U kunt onderstaand ook direct een offerte aanvragen.

Ja, ik ontvang graag een offerte op maat!

Vul het formulier in om ons een beeld te geven van uw situatie.
Vervolgens ontvangt u een vrijblijvende offerte op maat.

CONTACT

Maarssenbroeksedijk 41
3542 DM Utrecht

030 – 2272652
info@desaneerders.nl