Asbestinventarisatierapport

Een asbestinventarisatierapport, wat is dat precies?

Wilt u weten of u een asbestinventarisatierapport nodig heeft? Wij vertellen u er graag meer over. Huizen of bedrijfspanden die voor 1994 gebouwd zijn kunnen asbesthoudende materialen bevatten. Als u uw woning of het pand gaat slopen of verbouwen bestaat de kans dat u dat asbest tegenkomt en het beschadigt. Dat is niet alleen slecht voor uw gezondheid, maar ook voor het milieu. Daarom is het van belang asbest te herkennen, te weten of er asbest aanwezig is en zo ja, om welk soorten asbest het gaat. Heeft u een huis of bedrijfspand dat voor 1994 is gebouwd en u gaat verbouwen, renoveren, restaureren of slopen? Dan zal uw gemeente u vragen een asbestinventarisatierapport te overleggen. Daarin staat exact of er tijdens het onderzoek asbest is aangetroffen en zo ja wat.

Asbestinventarisatie, de verschillende mogelijkheden

Een asbestinventarisatie dient uitgevoerd te worden door een gecertificeerd bedrijf. Na het uitvoeren van dit onderzoek ontvangt u een asbestinventarisatierapport. In het rapport staan verschillende belangrijke gegevens, zoals het soort asbest dat is aangetroffen, de hoeveelheid ervan en het risico dat u loopt door de aanwezigheid van het gevonden materiaal. Als u het rapport ontvangt weet u direct waar u aan toe bent en kunt u indien nodig verdere stappen ondernemen. U dient het rapport, samen met uw sloopmelding, te overhandigen aan uw gemeente. Wilt u een asbestinventarisatie laten uitvoeren? Dan zijn er verschillende mogelijkheden.

Eenvoudige asbestinventarisatie

Weet u zeker dat er asbest aanwezig is in uw woonhuis of bedrijfspand omdat het direct waarneembaar is? Dan is het voldoende een eenvoudige asbestinventarisatie te laten uitvoeren voordat u kiest voor asbestsanering particulieren of asbestsanering bedrijven. Daarbij volstaat een korte visuele inspectie en wordt een monster genomen van het asbest dat wordt aangetroffen. Natuurlijk wordt ook gekeken in welke staat het asbest zich bevindt door het uitvoeren van zogenaamde “licht destructieve werkzaamheden”. Te denken valt dan aan het losschroeven van materiaal.

Uitgebreide asbestinventarisatie

Blijkt tijdens een asbestinventarisatie dat de kans aanwezig is dat zich veel asbest in uw woning bevindt? Gaat u verbouwen of bent u van plan sloopwerkzaamheden te verrichten aan het pand of de woning? Dan is een uitgebreidere inspectie noodzakelijk en worden tijdens inspectie o.a. delen opengebroken met zogenaamde “destructieve werkzaamheden” om de staat van het asbest te controleren. Te denken valt dan aan werkzaamheden met spouwmuren en dakconstructies. Er zullen meer grondmonsters en luchtmonsters worden genomen en een uitgebreide laboratorium analyse volgt.

Na een asbestinventarisatie volgt altijd een asbestinventarisatierapport met een overzicht van alle asbestbronnen inclusief hun risico-klasse. Zo krijgt u zekerheid over het aanwezige asbest en de te nemen stappen.

Asbestinventarisatie, verplicht of niet?

Een asbestinventarisatie is verplicht als u uw woning of bedrijfspand gaat slopen of verbouwen, ook als dat maar gedeeltelijk is. Gaat u een woning kopen? Dan is het laten uitvoeren van een eenvoudige asbestinventarisatie voldoende, mits u geen plannen heeft om te gaan verbouwen. De kans bestaat dat de verkoper een asbestclausule wil laten opnemen in het koopcontract.

Wilt u een asbestinventarisatie laten uitvoeren? Wij regelen het graag voor u met één van de betrouwbare partners uit ons netwerk. Zo wordt u volledig ontzorgd tegen een voordelig tarief.

Wilt u meer informatie over asbest? Bekijk dan snel onze pagina alles over asbest. Heeft u nog vragen? Uiteraard staan onze professionals altijd direct klaar voor een deskundig advies. U kunt onderstaand ook direct een offerte aanvragen.

Ja, ik ontvang graag een offerte op maat!

Vul het formulier in om ons een beeld te geven van uw situatie.
Vervolgens ontvangt u een vrijblijvende offerte op maat.
CONTACT
Maarssenbroeksedijk 41
3542 DM Utrecht

030 – 2272652
info@desaneerders.nl