Asbestclausule

Wat is een asbestclausule?

Gaat u uw huis verkopen en weet u niet of er zich asbest in uw woning of de daarbij horende gebouwen bevindt? Dan kunt u er voor kiezen een asbestclausule op te laten nemen in het koopcontract. Asbest herkennen is niet altijd eenvoudig. Het laten onderzoeken of er zich asbest bevindt in uw woning en het daarna het asbest verwijderen of het asbest afvoeren door een gespecialiseerd bedrijf gaat natuurlijk gepaard met de nodige kosten. Als u die kosten wilt voorkomen, maak dan gebruik van een asbest clausule. Daarmee zorgt u er voor dat u bent gevrijwaard van eventuele kosten en aansprakelijkheid indien er onverhoopt asbest wordt aangetroffen in de woning en dit gesaneerd dient te worden.

Asbest in uw woning of niet?

Asbest werd veelvuldig gebruikt in de bouw, vooral vlak na de tweede wereldoorlog. Het heeft erg goede eigenschappen want de vezels zijn brandwerend, goed isolerend en duurzaam en ze beschermen tegen invloeden als zuren en schimmels. Helaas bleek later dat de vezels van asbest ook erg slecht zijn voor het milieu en de gezondheid en daarom is het gebruik van asbest in de bouw sinds 1994 verboden. Heeft u een wat ouder huis dat voor 1994 gebouwd is? Dan is de kans aanwezig dat er zich asbest in bevindt, bijvoorbeeld onder de vloertegels, in de vensterbanken of als isolatiemateriaal voor leidingen, wanden en het dak. In dat geval is het raadzaam bij het verkopen van uw woning een asbestclausule op te laten nemen in het koopcontract.

Bevindt zich asbest in uw woning?

Weet u dat er asbesthoudende materialen zijn gebruikt bij het bouwen van uw woning omdat u bijvoorbeeld een asbestinventarisatie hebt laten uitvoeren en daarover gerapporteerd is? Dan bent u verplicht dit te melden aan de koper van uw woning. Als verkopende partij dient u altijd alles te melden dat bekend is over uw woning, ook als dat minder positief is. U bent echter niet verplicht het aangetroffen asbest te laten verwijderen, in Nederland heeft u geen saneringsplicht, behalve bij gevaar voor milieu en gezondheid. De vraag is natuurlijk wel of het niet verwijderen van het asbest bijdraagt aan de verkoopkansen van de woning. Vraag daarom een offerte aan voor een vakkundige en veilige asbestsanering. De kosten zijn waarschijnlijk lager dan u denkt.

Plichten van de koper

Gaat u een huis kopen? Dan dient u er als koper alles aan te doen om de staat van het huis te laten beoordelen op de bouwtechnische eigenschappen en de eventuele consequenties van deze constructie. Met deze onderzoeksplicht voorkomt u natuurlijk dat u voor verrassingen komt te staan. Heeft u uw oog laten vallen op een prachtig oud huis, houd er dan rekening mee dat er mogelijk asbest gebruikt kan zijn bij de bouw. Asbest hoeft niet per definitie een probleem te zijn als het hechtgebonden en onbeschadigd is en u er niet direct mee in aanraking komt. Gaat u echter verbouwen, neem dan de kosten voor het verwijderen van het asbest mee in de onderhandelingen of houd rekening met een extra benodigd budget.

Bent u verkopende partij en wilt u toch graag uw huis asbestvrij kunnen verkopen? Dan helpen wij u graag met het regelen van een asbestinventarisatierapport en het saneren van het asbest. Ook als u kopende partij bent en asbestinventarisatie wilt laten uitvoeren helpen wij u graag.

Wilt u meer informatie over asbest? Bekijk dan snel onze pagina alles over asbest. Heeft u nog vragen? Uiteraard staan onze professionals altijd direct klaar voor een deskundig advies. U kunt onderstaand ook direct een offerte aanvragen.

Ja, ik ontvang graag een offerte op maat!

Vul het formulier in om ons een beeld te geven van uw situatie.
Vervolgens ontvangt u een vrijblijvende offerte op maat.
CONTACT
Maarssenbroeksedijk 41
3542 DM Utrecht

030 – 2272652
info@desaneerders.nl