Asbest herkennen

Asbest herkennen

Echt goed asbest herkennen is niet altijd even eenvoudig. Asbestvezels zijn onzichtbaar voor het blote oog en zijn alleen herkenbaar via een microscoop.

Asbestvezels zijn onzichtbaar

Asbest herkennen is niet eenvoudig. Asbest is eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal natuurlijke vezels die met elkaar gecombineerd zijn. Samen zijn ze enorm sterk en bezitten ze bouwtechnisch gezien veel positieve eigenschappen. De combinatie van deze vezels is slijtvast, duurzaam en bestand tegen temperatuurwisselingen. Asbest isoleert bovendien uitstekend en is bestand tegen negatieve invloeden als schimmels en zuren. Het is ook eenvoudig te fabriceren en goed te verwerken met andere materialen. Geen wonder dat het overal voor werd gebruikt. Natuurlijk bleek later dat asbest erg slecht is voor de gezondheid van mens en dier. Daarom is het van belang zorgvuldig te zijn met asbest verwijderen en asbest afvoeren.

Hoe herkent u asbest?

Asbest zelf is dus niet te herkennen. Wel bestaat er veel materiaal waarvan we inmiddels weten dat het hoogstwaarschijnlijk asbest bevat. Een golfplaten dak bijvoorbeeld, of oude plafondplaten en isolatiemateriaal uit de jaren ’40 tot ’95, vooral uit de tijd vlak na de oorlog. Over het algemeen is daarvan algemeen bekend dat ze asbest kunnen bevatten. Dat heeft natuurlijk te maken met de goede eigenschappen die asbest heeft, in die tijd werd asbest juist daarom volop gebruikt. Asbest heeft vaak een bepaalde structuur, te herkennen aan een zogenaamde honingraat. Ook kunt u asbest herkennen door er met een hard voorwerp op te tikken. Het geeft een hard en “droog” geluid.

Zacht en hard asbest

Asbest werd bij veel verschillende toepassingen gebruikt en daarom zijn er verschillende soorten asbest. Eigenlijk komt het er op neer dat asbest zowel hard als zacht kan zijn. Zacht asbest, het zogenaamde niet hechtgebonden materiaal, bevat de meeste asbestvezels. Het werd vroeger vaak ingezet als isolatiemateriaal, bijvoorbeeld als onderlaag van vloerzeil of als pakking van leidingen. Bij zacht asbest hechten de vezels niet goed aan elkaar en daardoor is de kans op het vrijkomen van asbestvezels groter dan bij hard asbest. Deze tweede, harde variant wordt vaak hechtgebonden asbest genoemd. Het werd veel verwerkt in o.a. riolering, golfplaat daken en dakgoten. De vezels van hechtgebonden asbest komen pas vrij als het materiaal bewerkt wordt door te schuren, zagen, boren of door het op een andere manier te bewerken.

Wel of geen asbest?

Twijfelt u over de aanwezigheid van asbest in uw woning of bedrijfspand? Bewerk of beroer het materiaal dan niet en schakel een deskundige in voor een asbestinventarisatie. Deze kan asbestverdacht materiaal controleren door een monster te nemen en dat te laten onderzoeken. Aan de hand van de bevindingen ontvangt u een asbestinventarisatierapport en weet u exact waar u aan toe bent.

Heeft u een dak op uw woning, schuur of bedrijfspand dat asbest bevat? Dan kunt u gebruik maken van de subsidie asbest verwijderen.

Wilt u meer informatie over asbest? Bekijk dan snel onze pagina alles over asbest. Heeft u nog vragen? Uiteraard staan onze professionals altijd direct klaar voor een deskundig advies. U kunt onderstaand ook direct een offerte aanvragen.

Ja, ik ontvang graag een offerte op maat!

Vul het formulier in om ons een beeld te geven van uw situatie.
Vervolgens ontvangt u een vrijblijvende offerte op maat.
CONTACT
Maarssenbroeksedijk 41
3542 DM Utrecht

030 – 2272652
info@desaneerders.nl